Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Mintegy 60 alacsonyabb osztályú olasz labdarúgócsapat stadionjából nézhetők az internetes meccsközvetítések – műholdas segítséggel. - Sport magazin
részletek »

Foci minden mennyiségben

Sport Magazin. Korhatárra, nemre vagy éppen sportágra való tekintet nélkül elhozzuk az sporteredményeket, tudósításokat, riportokat, tőlünk telhetően naprakészen beleássuk magunkat a sportba.
Sport magazin
Itt vagy: Sport magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Foci minden mennyiségben
Foci minden mennyiségben
Mintegy 60 alacsonyabb osztályú olasz labdarúgócsapat stadionjából nézhetők az internetes meccsközvetítések – műholdas segítséggel.
A szolgáltatást az Európai Űrügynökség (ESA) távközlés-fejlesztési programja (Advanced Research in Telecommunications Systems, ARTES) támogatásával alakította ki egy konzorcium. Abból indultak ki, hogy (Olaszországban) az alacsonyabb osztályokban szereplő csapatok meccsei iránt is számottevő az érdeklődés. És valóban, a Sportube nevű olasz internetes csatornán sok szurkoló követi a meccseket: az első hétvégén több mint 200 ezer nézőjük volt. A mérkőzéseket élőben és felvételről is meg lehet tekinteni.

Míg a bajnokság első és második osztályában játszó csapatok megengedhetik maguknak, hogy a stadionjaikban professzionális feltételeket teremtsenek a tévéközvetítésekhez, beleértve a dedikált, nagy sávszélességű műholdas adatátviteli csatornákat is, addig a kevesebb szurkolóval rendelkező kisebb kluboknál ez nem éri meg a befektetést. Az új Ka-sávú műholdas távközlési rendszerek ugyanakkor sokkal olcsóbbak, mint akár a földi telepítésű távközlési hálózatokhoz való csatlakozás, megbízhatóan működnek, így ígéretes megoldást jelentenek a kis csapatok számára is. Mindössze kameránként két fix telepítésű műholdas adóra van szükség - azért kettőre, hogy meghibásodás vagy rossz időjárás esetén se szakadjon meg a kapcsolat. A kamerákat kezelő személyzet számára kell még megteremteni a műszaki feltételeket, de akár távirányítással működtetett berendezések is elképzelhetők.

Az Eutelsat 2010-ben indított, nagy sávszélességű, Ka-sávú internetes adatátvitelre készült KA-SAT műholdját használó technológiát már több mint 60 stadionban telepítették az olasz profiliga csapatainál. De a foci mellett például röplabdameccseket is közvetítenek már, nagy nézettséggel. Az új műholdas technológia új csapatok, kisebb sportágak számára biztosíthatja a szélesebb nézőközönséget, új piacokat is megnyitva ezzel.

Frey Sándor
Hirdetés
Az Olasz Professzionális Liga (Lega Pro) az olasz bajnokság harmad- és negyedosztályának küzdelmeit szervezi. Meccseiket most már széles közönség követheti az interneten. (Kép: Stefano Amirante)
A sporteseményeket közvetítő rendszer működésének vázlata. (Kép: ESA)
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - foci, labdarúgás, meccs, közvetítés, műhold
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2015-10-24 18:34:32
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü