Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A futballszerető közönség nagyszabású ünnepe zajlott szeptember elsején a Telki Edzőközpontban, ahol a második FociFesztivál rendezvényei várták az érdeklődőket. A fesztivál vezérgondolatát - Sport magazin
részletek »

FociFesztivál Telkiben - galéria és videó

Sport Magazin. Korhatárra, nemre vagy éppen sportágra való tekintet nélkül elhozzuk az sporteredményeket, tudósításokat, riportokat, tőlünk telhetően naprakészen beleássuk magunkat a sportba.
Sport magazin
Itt vagy: Sport magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
FociFesztivál Telkiben - galéria és videó
FociFesztivál Telkiben - galéria és videó
A futballszerető közönség nagyszabású ünnepe zajlott szeptember elsején a Telki Edzőközpontban, ahol a második FociFesztivál rendezvényei várták az érdeklődőket. A fesztivál vezérgondolatát Kubala László születésének 85., halálának 10. évfordulója adta.
A legendás focista három ország színeiben is játszott az élvonalban: tagja volt a magyar és a csehszlovák válogatottnak, majd a spanyol nemzeti tizenegyet erősítette. A Barcelona csapatában végül utolérte a jól megérdemelt siker: bajnoki címek, kupagyőzelmek övezték az útját, még filmet is forgattak az életéről. Egész életét a futballnak szentelte, edzőként is legalább olyan sikeres volt, mint játékosként.

Az ő nevével fémjelzett Kubala-kupa nem véletlenül csábította Magyarországra a Barcelona és az Espanyol öregfiúk csapatát - valamikori tanítványai szeretettel emlékeztek a mesterre, megkoszorúzták a szobrát, és közénk idézték azt a szellemiséget, amit Kubala a futballban képviselt.
Hirdetés

Az egész napos rendezvény olyan színes palettát kínált, hogy a látogatók legszívesebben egyszerre több helyszínen is jelen lettek volna. A délelőttöt a focikedvelő irodalmárok szócsatái tarkították, míg a különböző pályákon megkezdődött a bajnokságok sorozata. Volt strandfoci bajnokság, 11-es rúgó bajnokság, László Atya-kupa, Egyetemi Bajnokok Ligája kupadöntő, Kelet-Nyugat-kupa, csocsóbajnokság a kevésbé fürgéknek, szektorlabda, dekázó verseny - de nem hiányzott a jövő focistáinak bemutatkozása sem. A szurkolók a Bajnokok Ligája meccseket játszották újra, közben bemutatkoztak a női focisták is, hogy aztán a nap előrehaladtával a színész-újságíró mérkőzés lehessen az igazi csemege, a várva várt Barcelona-Espanyol-Magyarország körmérkőzés előtti utolsó meccs.

Mindeközben a szépülni vágyók Hajas László tanácsait hallgathatták a női sátorban, és külön területet kapott a meghívott sportág, a dzsudó; Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes, Karakas Hedvig ötödik helyezett cselgáncsosainkkal találkozhattak a fiatalok.

A Spanyolországból érkezett focisták mindegyike tisztelettel emlékezett Kubalára. Ramon Alfonseda, a Barcelona öregfiúk csapatának vezetője személyes élményeit elevenítette fel, amikor elmondta, hogy 13 évesen Kubala felvételiztette őt a csapatba. Technikailag is, emberileg is sokat tanult a magyar szakembertől, és úgy gondolja, a magyarok jelentős szerepet vállaltak abban, hogy a spanyol futball a mai nívóra emelkedjék. Rafael Carlos Maranon, az Espanyol vezetője is méltatta Kubala munkásságát, valamint háláját fejezte ki, amiért lehetőséget kaptak az MLSZ-től megnyerni ezt a kupát.

Borbély Zoltán, az MLSZ sajtószóvivője elmondta, hogy minden focizni tudó és akaró embert meg szeretnének mozgatni, hiszen Magyarországon ennek a társaságteremtő sportnak a 60-as években akkora sikere volt, hogy minden közösségnek futballcsapata volt - rúgták a labdát a fiúk a grundokon, az iskolák csapataiban, a felnőttek a szakmájuknak megfelelő vagy a lakóhelyüket képviselő csapatban. Jó lenne, ha ez ma sem lenne másképp.

Rabatin József, a Vasas Kubala Akadémia vezetője egy Kubala-emlékéremmel köszöntötte a spanyol együtteseket, és örömmel mondta el, hogy változik most a futball megítélése - már gyakorol a jövő Lionel Messije, pályán vannak a leendő világhírű hátvédek, kapusok, csatárok, és büszkén mondhatott neveket is a tehetségekről érdeklődő sportvezetőknek.

Rafael Carlos Maranon tévedett, amikor a kezébe álmodta a kupát - azt végül a Barca vitte el. Ezzel együtt nem lehetett csalódott, hiszen a magyar szurkolók kíváncsian nézték az összecsapást, és mindhárom együttest biztatták - hiszen ritkán lehet ennyi kiválóságot együtt látni, mint Jordi Lardin, Victor Munoz, Roberto Fernandez, vagy éppen Carles Rexach. A magyar csapatban többek között Illés Béla, Lipcsei Péter, Halmai Gábor, Kovács Zoltán, Vincze Ottó, Brockhauser István, Mészöly Géza és Végh Zoltán kapott szerepet.

Mechler Anna
Budakeszi Hírmondó

Nagy Bertalan fotói

http://hirmondo.budakeszi.hu/galeria/category/309-20120901-telki-foci-fesztival
- ÖS -
FociFesztivál Telkiben
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - Teleki, focifesztivál, sport, rendezvény
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-09-19 08:45:42
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü