Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Vívás képes leírás - Sport.tlap.hu
részletek »

Vívás - Sport.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: sport.tlap.hu » Vívás
Keresés
Találatok száma - 7 db
Ama-Tőr Vívó klub

Ama-Tőr Vívó klub

Szabadidős vívóklub várja olyan hölgyek és urak jelentkezését 18-80 éves korig, akik szeretnék szabadidejükben a vívó sportot megismerni és művelni. A foglalkozásokat mester edzők vezetik. A vívás tanulása nem csak jó testgyakorlatul szolgál, hanem kellemes szórakozásul is, valamint öntudatot, bátorságot fejleszt és szoktat a józan, hidegvérű, átgondolt magatartásra, vereségben a lélekjelenlét fenntartására. Így eredménytől, kortól függetlenül hasznos tevékenység.

Belga Vívószövetség

Belga Vívószövetség

A vívás technikai jellegű küzdősport. A küzdőtéren (páston) két versenyző vív egymással mérkőzést (asszót). A mérkőzés célja, hogy a versenyzők közül az egyik minél hamarabb elérje a megadott találatszámot (5, 15 találat, tus), így megnyerve az asszót. Amikor két vívó összeméri erejét, mindkettőnek az a célja, hogy az ellenfél érvényes testfelületén szúrással, a kardvívásnál szúrással vagy vágással találatot érjen el. Párbajtőrnél az egész testfelületen érvényes szúrni. Ugyanakkor arra is törekednek, hogy az ellenfél ne érjen el találatot. Vitás esetekben a fennálló szabályok alapján egy- vagy négytagú ítélkező bizottság (zsűri) dönti el, hogy ki kapja az érvényes találatot. A zsűri érdek nélküli, semleges tagokból áll, és kötelessége, hogy a mérkőző feleknek egyenlő esélyeket, feltételeket biztosítson. (Forrás: Wikipédia)

Érdi Vívó Sport Club

Érdi Vívó Sport Club

Az Érdi Vívó Sport Club hivatalos honlapja. Hírek, eseménynaptár, csapat és letöltések. 'A vívás ad valamilyen pluszt, ami túlmenően azon, hogy szép sport, mentálisan és szellemileg is kielégülést okoz.'

Sport magazin hírek
Rövidpályás gyorskorcsolya Eb - Krueger: a magyaroké a legjobb csapat és edzői stáb
Rövidpályás gyorskorcsolya Eb -... Gergelics József, az MTI különtudósítója jelenti: Az amerikai születésű Krueger Cole, aki a drezdai Európa-bajnokságon debütált magyar színekben, nem véletlenül váltott országot, ugyanis elmondása szerint sehol nincsenek jobb körülmények, mint Magyarországon. "Ha szabadon választhatnék, hol szeretnék korcsolyázni, akkor is Magyarországot választanám. A magyaroké a...
Kovács Zsófia minden szeren erősebb gyakorlatokra készül
Kovács Zsófia minden szeren erősebb... Kovács Zsófia Európa-bajnoki ezüstérmes tornász minden szeren a tavalyinál...
Sportújságírócsúcs Budapesten világsztár sportolókkal
Sportújságírócsúcs Budapesten... Olimpiai és világbajnokok is jelen lesznek a Nemzetközi Sportújságíró...
Európai Vívószövetség

Európai Vívószövetség

A vívás hagyományosan lovagias sport is, éppen ezért az etikettnek mind a mai napig fontos szerepe van a mérkőzéseknél. Minden asszó megkezdése előtt a vívók fölemelt fegyverrel tisztelegnek az ellenfélnek, a bírónak és a közönségnek. A csörte befejeztével fegyvertelen kézzel való kézfogással köszönik meg egymásnak a küzdelmet. Mind a tisztelgés, mind pedig az asszó végén a kézfogás elmulasztása súlyos fegyelmi vétségnek számít, mely a versenyből való kizárást vonja maga után. (Forrás: Wikipédia)

Finn Vívó Szövetség

Finn Vívó Szövetség

A vívás, mint a legtöbb sport, katonai tevékenységből, harci előkészületekből fejlődött ki. A vívás, mint sportág szabályait a Nemzetközi Vívószövetség 1914-ben dr. Nagy Béla társelnöksége alatt fektette le, melyek kisebb változtatásokkal a mai napig érvényesek. (Forrás: Wikipédia)

Magyar Vívó Szövetség

Magyar Vívó Szövetség

Mi a vívás? A vívósportág 3 szakágra különül el. Ezek a kard, a tőr és a párbajtőr. Mindhármat művelik a gyengébb nem képviselői is. A versenyvívás története felöleli az egész XX. századot. Jelenleg érvényes szabályai megértést igényelnek de nem bonyolultabbak, mint sok más szabályok által rögzített egyéni nagy csapatsportág. A három fegyvernem azonosságai: A selejtező mérkőzések csapatküzdelmekben 5 találatra történnek, amit az egyenes kieséses rendszer követ. A főtáblán folytatott küzdelem 15 találatra történik, ahol 1 vereség már a kiesést jelenti. A világversenyeken az egyéni küzdelmeket mára már minden szakágban csapatversenyek kísérik. 3 fős csapatok csatáznak váltóverseny formájában 5 találatokat elérve egyéni összecsapásokkal. Végül az nyer, amelyik eléri a 45. találatot. A csapatversenyek lebonyolítása is direkt kiesés. A találatok érvényességét elektromos találatjelző gép mutatja, mely végül is csak segíti a versenybíró rendelkezéseit. A döntés /és az esetleges tévedés/ az adott csörtét vezető zsűri joga. A találatok adása a 14 méter hosszú vívópáston zajlik a vezetőbíró rajta és állj vezényszava között...

Nemzetközi Vívó Szövetség

Nemzetközi Vívó Szövetség

A modern sportszerű vívás előzménye volt az ókori botvívás, a gladiátorok vívóküzdelme, és a középkori bajvívás. Ezek szelídültek a legújabbkori sportszerű keretek köré. A játékos ember az általa használt eszközöket, az eredeti rendeltetésén túl, az általa kreált játék(ok)ra is szívesen felhasználja. Az öldöklésre kialakult fegyverek a használatuk során jelentősen módosultak. Így a kard őse a hajlított pengéjű szablya, a párbajtőr előzménye az egyenes pengéjű rapier, a mai tőr előzménye a könnyű, hajlékony pengéjű fleuret volt. A sportág a reneszánsz kor végén alakult ki, amidőn a nehézfegyverzet háttérbe szorult, s elterjedtek a könnyebb, nagyobb hatékonyságú fegyverek, illetve ezek elhárítására alkalmas öltözékek (mellvért, sisak). (Forrás: Wikipédia)

Tuti menü